Garam rendah sodium dan tinggi potassium untuk kesihatan tubuh melalui kelancaran sistem darah. Membantu meringankan masaalah darah tinggi selain meningkatkan kandungan oksigen dalam darah. Menyeimbangkan keadaan berasid, selain menjadi agen detoksifikasi dan menyingkirkan toksid daripada tubuh dalam masa yang singkat.
Semua deria rasa yang membabitkan kerja-kerja enzim dan metabolisma akhirnya akan dikesani oleh rasa masin.
Medan masin atau garam dalam pemakanan adalah langkah pertama menghantar isyarat ke otak agar enzim dapat dirembeskan pada sistem penghadaman.
Garam adalah sangat baik untuk penyebaran keasidan daripada sel tubuh, dengan sebahagiannya sel otak
Garam baik untuk keseimbangan kadar gula di dalam darah sebagai elemen keperluan dalam merawat penyakit seperti diabetes.
Garam adalah untuk penjanaan tenaga hidroelektrik di dalam sel tubuh. Ia digunakan sebagai penjanaan kuasa dalaman pada penggunaan tenaga yang diperlukan oleh sel
Garam baik untuk komunikasi dan pemprosesan maklumat sel saraf pada sepanjang masa sel otak bekerja sejak hidup hinggalah ke penghujung usia.
Garam baik untuk penyerapan partikel makanan melalui laluan intestin.
Garam adalah baik untuk pembersihan paru-paru daripada sumbatan mukus dan likatan sebahagiannya dalam asma dan fibrosis sistic
Garam adalah baik untuk membersihkan katarrh dan sinus
Garam adalah antihistamine semulajadi yang kuat
Garam adalah keperluan untuk melindungi daripada kekejangan otot
Garam baik untuk melindungi pengeluaran air liur basi yang keluar ketika tidur. Kerap mengeluarkan air liur basi menandakan kekurangan garam
Garam sangat berkesan untuk pembinaan struktur tulang. Garam di dalam tulang adalah sebanyak 27% daripada keseluruhan garam tubuh. Tulang juga terdiri daripada 22% air. Osteoporosis dalam keadaan utama, adalah hasil kekurangan garam dan air dalam tubuh.
Garam baik untuk pengaturan tidur, ia adalah hypnotic semulajadi
Garam adalah elemen keperluan untuk merawat diabetes
Garam apabila diletakkan di atas lidah akan menghentikan kehadiran batuk kering.
Garam adalah perlindungan baik daripada gout dan arthritis
Kaedah penggunaan :
Garam ini sebaik-baiknya diambil pada waktu pagi iaitu selepas daripada bangun tidur. Campurkan secubit garam ini ke dalam segelas air yang tidak dimasak untuk diminum. Amalkan setiap hari. Untuk tujuan pemecahan lemak-lemak pada badan, gunakan dengan kerap iaitu 5-7 kali sehari setiap kali sebelum mengambil sebarang makanan.
Amalan Pengambilan Garam pada waktu Subuh
Pengambilan garam juga perlu dikaitkan dengan waktunya. Garam amat bergetar iaitu resonan pada waktu awal pagi (subuh) di atas sebab frekuensinya yang bersamaan dengan alam yang berwarna biru muda pada ketika itu. Justeru pengambilan sedikit garam dengan konsisten setiap awal pagi adalah sangat bermanfaat kepada tubuh. Ini juga adalah salah satu sunnah atau perjalanan Rasulullah SAW sebagai tatacara hidup yang sesuai sepanjang zaman. Rahsia biru muda (cyan) adalah sifat penapisan daripada segala bentuk keburukan dalam berbagai aspek yang kita akan hadapi pada waktu seterusnya
Saturday, March 22, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment